Banky podporili predaj nehnuteľností - Renovin Reality

 

Banky podporili predaj nehnuteľností  

Slovenské banky znižujú úrokové sadzby viacerých fixácií, mnohé z nich dokonca opakovane. Realitný trh opäť ožíva. Dôvod je jednoduchý: znižovanie úrokov, vývoj inflácie a zvyšovanie miezd pozitívne ovplyvňujú aj vývoj na realitnom trhu. Štatistiky z konca tretieho kvartálu naznačujú, že pokles cien nehnuteľností sa zastavil a ceny nehnuteľností začali rásť. V súčasnosti sú ich ceny na úrovni 11/2022.

Aj pokles o niekoľko desatín percentuálneho bodu znamená nové bývanie

Pre Slovákov, ktorí hľadajú nové bývanie, je pokles úrokových sadzieb veľmi pozitívny signál. Aj keď doterajší pokles úrokov je pozvoľný a noví žiadatelia to pocítia na nižších splátkach iba mierne, je to signál na kúpu nehnuteľností. Tento krok môže viesť k nižším nákladom a umožniť kúpu domu alebo bytu ešte pred výraznejším rastom cien nehnuteľností.

Banky sa dostávajú s úrokovými sadzbami pod 4%

Niektoré banky sa dostali so znižovaním sadzieb už pod úroveň 4%. Úrokové sadzby nových hypoték ponúkajú menšie banky v súčasnosti od 3,95 % pri troj- alebo päťročnej fixácii, vo väčších bankách sa zatiaľ pohybujú nad 4 %. Jarmila Sečkárová, finančná poradkyňa z realitnej kancelárie Renovin Reality, dokonca tvrdí, že „mladým rodinám vedia poradiť, ako získať úrok 1% na celú dobu splatnosti aj na 40 rokov“.

 

Hypotekárny trh sa s príchodom školského roka rozhýbal

Banky začali so zlacňovaním hypoték od začiatku prázdnin a s príchodom začiatku školského roka v znižovaní úrokov pokračujú. Hypotéky sú lacnejšie v ČSOB, Prima banke, Tatra banke a dokonca aj v Slovenskej sporiteľni. Tá znižuje úročenie všetkých ponúkaných fixácií hypoték od nedele, 1. septembra 2024. V tomto roku tak znižuje úrokové sadzby úverov na bývanie už štvrtýkrát.

4%, 5% alebo radšej top obľúbené fixácie?

Pokles úrokových sadzieb znamená pre záujemcov o kúpu nehnuteľnosti dostupnosť nového bývania ako „na dlani“. Podľa údajov VÚB banky je paradoxne momentálne vyššia úroková sadzba pri 1-ročnej fixácii 4,39% (VÚB) ako pri troj (4,19%) a päťročnej fixácii (4,29%). Aj to naznačuje, že banky očakávajú ďalší pokles úrokových sadzieb. Ideálne pre klienta je v súčasnosti zvoliť 5-ročnú fixáciu úveru. Pri výraznejšom znížení úrokov v budúcnosti môže hypotéku refinancovať.  

Úrokové sadzby – premenná, ktorá „spolupracuje“ s realitným trhom

Najnovší trend poklesu úrokových sadzieb automaticky znamená aj rast cien nehnuteľností. Tento pozitívny vývoj úrokových sadzieb by sa nemal dramaticky zmeniť. To je pozitívny impulz pre ľudí, ktorí hľadajú nový dom alebo byt. Ceny na slovenskom realitnom trhu sú zároveň aj stabilnejšie. Podľa zdrojov Národnej banky Slovenska:

  • sa cena bytu pohybuje v priemere na úrovni 2 571 eur/m2 . (Jedná sa nevýrazný rast o 0,16 percenta, čo sa v medziročnom porovnaní takmer vôbec neodzrkadlilo).
  • avšak priemerná cena domu výraznejšie poklesla až o 4,2 percenta na úroveň 1 620 eur/m2.

Je správny čas na kúpu nehnuteľnosti?

Keďže vývoj na realitnom trhu je priaznivý a najnovšie štatistiky naznačujú pozitívny vývoj, kupujúci majú v súčasnosti lepšie podmienky financovať svoju nehnuteľnosť. Bez toho, aby sa o pár mesiacov alebo rokov podmienky na hypotekárnom trhu výrazne zmenili. Zároveň sú momentálne ceny nehnuteľností nízke.  Otázkou už ostáva iba to, kde sa hranica zlacňovania hypoték posunie do konca roka 2024.

Vývoj úrokových sadzieb na hypotékach pozorne sledujú klienti bánk, ktorým končí ich fixácia. A nielen oni. Aj mnohí slovenskí záujemcovia o nové bývanie. Mimochodom, aktuálnu ponuku rezidenčného bývania domov, bytov vo Zvolene, Detve či Podpoľaní, nájdete na webe Renovin Reality a pravidelne ju aktualizujeme. 

Zhrnuté a podčiarknuté:

Po 18 mesiacoch postupného zdražovania konečne prichádzajú z hypotekárneho trhu prvé pozitívne správy. Tu niet čo váhať! Iba rezervovať najbližšiu voľnú obhliadku vašej vysnívanej nehnuteľnosti na Renovinreality.sk.

 

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

V RENOVIN REALITY nájdete všetko pod jednou strechou:

• Realitná kancelária: Kúpte, predajte alebo prenajmite nehnuteľnosť s našou pomocou.
• Služby obnovy a rekonštrukcie: Premeníme váš domov na moderný a funkčný priestor.
• Investičná a developerská činnosť: Investujte do lukratívnych nehnuteľností s maximálnym výnosom.

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.