Prenájom nehnuteľnosti v kocke. Na čo všetko si dať pozor? - Renovin Reality

Kúpa bytu za účelom prenájmu nehnuteľnosti je výborná investícia. Avšak spája sa s ňou aj niekoľko rizík, na ktoré by sme vás radi upozornili.

Nehnuteľnosť na prenájom so sebou prináša viacero výhod. Azda najlákavejšou z nich je možnosť pasívneho príjmu. To znamená, že nájomník vám platí nájom, ktorý pokrýva náklady na hypotéku, dane či ďalšie výdavky. Výhodou je aj rast kapitálu, daňové výhody, diverzifikácia portfólia, ľahší prístup k úverom, kontrola nad nehnuteľnosťou v podobe výberu nájomníkov a podobne.

S prenájmom nehnuteľností sú však spojené aj nevýhody, napríklad v podobe nákladov na údržbu, neobsadenosti bytu či domu, problémov s nájomníkmi i právnych záväzkov.

V každom prípade môže byť prenájom nehnuteľnosti spôsob, ako uložiť voľné finančné prostriedky a získať pasívny príjem. Avšak je potrebné dať si pozor na niektoré riziká a eliminovať ich. Čo je kľúčové?

Práva a povinnosti

Alfou a omegou výhodného a bezstarostného prenájmu je úprava práv a povinností prenajímateľa i nájomcu. Je dôležité, aby ich obe zmluvné strany poznali a predchádzali tak vzniku nedorozumení.

Zvyčajne platí, že nájomca má právo využívať prenajatú nehnuteľnosť na dohodnutý účel, v tomto prípade na bývanie. Má tiež právo na primerané nájomné i na ukončenie nájmu. Je povinný platiť nájomné, udržiavať byt v dobrom stave, dodržiavať platné predpisy,  nariadenia a dodržiavať nočný kľud.

Ak vzniknú vady, ktoré nie sú spôsobené nájomníkom, je povinnosťou prenajímateľa odstrániť ich. Drobné opravy ako následok používania častí nehnuteľnosti však realizuje nájomca, poprípade prenajímateľ na náklady nájomcu. Prenajímateľ má právo na nájomné i právo na vstúpenie do bytu za účelom skontrolovania jeho stavu v dohodnutých termínoch. Môže tiež ukončiť nájom z dôvodov uvedených v nájomnej zmluve.

Nájomná zmluva

Práva a povinnosti zmluvných strán sú uvedené v nájomnej zmluve. Ak sa chcete vyhnúť problémom v budúcnosti, férová nájomná zmluva je základ. Avšak musí obsahovať všetky potrebné náležitosti, ako napríklad osobné a kontaktné údaje prenajímateľa i nájomcu, predmet nájmu, dobu nájmu, výšku nájomného a dobu splatnosti, výšku kaucie, práva a povinnosti zmluvným strán i pravidlá ukončenia nájmu, vrátane výpovednej lehoty.

Dajte pozor na výpovednú lehotu, ktorá je zo zákona 3 mesiace a začína plynúť prvým dňom po skončení mesiaca, kedy došlo k doručeniu výpovede. Zmluvu môžete uzatvoriť na dobu určitú i neurčitú. V zmluve by malo byť uvedené aj to, či nájomca môže mať v byte domáce zviera a pod.

Keďže ide o dôležitý právny dokument a nie formalitu, je vhodné konzultovať ju s právnikom, alebo kontaktovať realitnú kanceláriu.

Kaucia a platba nájomného

V nájomnej zmluve býva dohodnutá aj kaucia, ktorá slúži pre prenajímateľa ako forma zábezpeky. Tú môže použiť v prípade neplatenia nájomného alebo vzniknutých škôd. Kaucia je spravidla určená vo výške mesačného nájomného.

Za užívanie bytu, spoločných priestorov i jeho zariadenia je nájomca povinný platiť nájomné v stanovenej výške, v dohodnutom termíne a dohodnutým spôsobom, najčastejšie na bankový účet prenajímateľa. V prípade omeškania, ktoré je stanovené počtom dní, si prenajímateľ môže účtovať pokutu v určenej výške za každý kalendárny deň omeškania k základnému nájomnému.

Poistenie nehnuteľnosti pri prenájme

Prenájom nehnuteľnosti je čoraz populárnejšie, avšak spájajú sa s tým aj nové výzvy a značná dávka zodpovednosti. Kľúčom k úspechu, eliminácii a riešeniu rizík je zabezpečenie ochrany pred vzniknutými škodami a s nimi súvisiacou zodpovednosťou.

Pre prenajímateľa je nevyhnutnosťou poistenie budovy, teda zabezpečenie v prípade škôd spôsobených živelnými pohromami alebo požiarom. Za zváženie stojí aj poistenie majetku, pokiaľ je byt zariadený inventárom prenajímateľa. Poistenie zodpovednosti za škodu ho chráni pred nárokmi na náhradu škody v prípade, že nájomca v jeho nehnuteľnosti utrpí napríklad úraz.

Pre nájomcu je vhodné poistenie zodpovednosti za škodu, ktoré kryje škody spôsobené na prenajímanej nehnuteľnosti i poistenie zodpovednosti za škodu tretej osobe, napríklad susedovi. Aj v tomto prípade sa rozsah poistenia odvíja od podmienok dohodnutých v nájomnej zmluve.

Nenechajte nič na náhodu

Ako vidíte, prenájom nehnuteľnosti prináša so sebou výhody i riziká. Ak riešite prenájom vo Zvolene a jeho okolí, využite možnosť bezplatnej konzultácie s našim realitným maklérom. Radi vám poradíme s náležitosťami nájomnej zmluvy a upozorníme na prípadné riziká. S nami ide všetko rýchlo, jednoducho a bez zbytočných vrások na čele.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

V RENOVIN REALITY nájdete všetko pod jednou strechou:

• Realitná kancelária: Kúpte, predajte alebo prenajmite nehnuteľnosť s našou pomocou.
• Služby obnovy a rekonštrukcie: Premeníme váš domov na moderný a funkčný priestor.
• Investičná a developerská činnosť: Investujte do lukratívnych nehnuteľností s maximálnym výnosom.

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.